Groen stelt voor om het plafond op het belastingkrediet per kind af te schaffen. Dat plafond heeft immers als resultaat dat rijkere grote gezinnen vandaag bevoordeeld worden op arme kroostrijke gezinnen.
Waarover gaat het? Naast het recent hervormde systeem van kinderbijslag op Vlaams niveau, worden gezinnen ook ondersteund via de belastingaangifte, de zogenaamde 'fiscale kinderbijslag'. Deze houdt in dat de belastingvrije som opgetrokken wordt naarmate een huishouden meer kinderen heeft. Gezinnen wiens netto belastbaar inkomen lager ligt dan die belastingvrije som - bij vier kinderen bedraagt de grens bijvoorbeeld 21.150 euro - krijgen sinds 2001 een belastingkrediet voor de mislopen korting. Het bedrag dat op die manier terugbetaald wordt, is evenwel beperkt tot 430 euro per kind, terwijl rijkere gezinnen voor het tweede kind volgens de berekeningen van Groen 706 euro aftrek genieten, voor het derde kind 1.785 euro, voor het vierde 2.169 euro, en nog meer voor de kinderen die daarop volgen.
'Neem bijvoorbeeld een gezin met zes kinderen,' zegt kamerlid Evita Willaert. 'Heeft het gezin een hoog inkomen, dan geven we ongeveer 10.000 euro per jaar aan dat gezin. Heeft het een laag inkomen, dan beperken we de steun tot 2.500 euro per jaar. Een mooier voorbeeld van een Mattheuseffect, waarbij de voordelen van het sociaal beleid méér vloeien naar de hogere sociale groepen dan naar de lagere, is moeilijk te vinden.'
Voor Groen moet het plafond op het belastingkrediet daarom weg. 'Op die manier krijgen gezinnen met een laag inkomen evenveel fiscaal kindergeld als mensen met een hoog inkomen en wordt aan de absurde omgekeerde herverdeling in België een einde gemaakt.' Hoeveel zo'n hervorming kost aan de begroting heeft de partij niet becijferd.
(verschenen in DS van 13/06/2016)
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter