13 mrt 2015

Groen stelt Horecaplan voor: (H)eerlijke Horeca, tevreden klant, tevreden zaak

Vandaag stelt Groen een tienpuntenplan voor de horeca voor. Dit plan bevat maatregelen om de horeca op lange termijn kwalitatief, rendabel en duurzaam te houden.  "Horeca is belangrijk. Het is een belangrijke werkgever. Het brengt mensen samen. Het maakt het leven van ons allen een stuk aangenamer. Mensen die willen werken en ondernemen in de sector moeten we ondersteunen. Vandaar dit tienpuntenplan voor een witte én rendabele horecasector", aldus Kristof Calvo, federaal fractieleider, en Evita Willaert, Kamerlid. De structurele en drastische loonlastenverlaging, die Groen al een tijdje bepleit, is een belangrijke maatregel in het plan. Aangezien de lastenverlaging van Groen focust op de laagste en middeninkomens, is die erg interessant voor de horeca.

Kristof Calvo: "Aanwerven van medewerkers is zo heel wat goedkoper, werken in de sector veel lonender. De verlaging van de werkgeversbijdrage en de loonbonus voor werknemers moet de werkgelegenheid in de horecasector versterken en verwitten". 

Die verwitting is voor Groen heel belangrijk. "Met dit plan nemen we dus de prikkel voor zwartwerk weg, en zal werken in het wit voor het gros van de horecazaken een evidentie worden", vervolgt Willaert.

Verder stelt Groen een aantal flankerende maatregelen voor die de horeca in Vlaanderen een boost moeten geven: enerzijds door de kosten te drukken, anderzijds door ondernemers in de horeca sterker te ondersteunen. De rendabiliteit in de sector verbeteren we met een ondernemingsvriendelijk klimaat, aandacht voor een duurzaam grondstoffengebruik en het valoriseren van opleiding op de werkvloer. 

"Als we op die verschillende punten werken, kunnen we grote stap zetten. Tevreden klanten, veel werkbaar werk en rendabele horecazaken, dat is de ambitie", aldus Calvo en Willaert.

Bekijk het horecaplan van Groen.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.