
Groen stelt vast dat er geknipt wordt in alle investeringen om de loopbaan gezonder te maken. "Werkbaar werk is de hefboom waarmee we onze sociale zekerheid betaalbaar kunnen houden. De rechtse regeringen verwachten dat mensen langer gaan werken, maar investeren niet in kwaliteit, gezondheid en veiligheid van loopbanen", stelt Groen-kamerlid Evita Willaert.
De federale regering bespaart op alle posten die het federale regeringsbeleid moeten ondersteunen in het werkbaar maken van de loopbaan. Op de begroting Peeters staan minder middelen voor diensten als 'humanisering van de arbeid' of DIOVA (waar onderzoek naar de verbetering van arbeidsomstandigheden gebeurt). Illustratief is het budget voor 'het op punt stellen en verspreiden van preventie-instrumenten die kunnen leiden tot vermindering van arbeidsongevallen en beroepsziekten en tot de verbetering van de arbeidsomstandigheden waardoor werknemers langer aan het werk kunnen blijven (sic)': van €384.000 in 2014 naar €229.000 in 2019.
Willaert: "Enkele maanden geleden wilde ik Minister Kris Peeters (CD&V) nog het voordeel van de twijfel geven: in zijn beleidsnota beloofde hij extra aandacht voor werkbaar werk. Helaas blijkt uit de praktijk net het omgekeerde: hij knipt in alle posten die het regeringsbeleid moeten ondersteunen in het werkbaar maken van de loopbaan".
Tot slot ondersteunt Groen de oproep van ABVV om het wetgevend kader rond burn-out te versterken. ABVV riep op om burn-out als beroepsziekte te erkennen. Groen stelde eerder al voor om een burn-out als een arbeidsongeval te behandelen. Wanneer het vermoeden bevestigd wordt dat factoren in de werksfeer mee verantwoordelijk zijn voor het geval van burn-out, dan verricht de preventieadviseur een diepgaander onderzoek en formuleert voorstellen tot verbeteringen om gelijkaardige zaken te voorkomen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter