Vandaag werd in Antwerpen het jaarrapport rond armoede en sociale uitsluiting voorgesteld door het Centrum OASeS, verbonden aan de UA. De conclusies bevestigen dat de maatregelen van de nieuwe regering de armoede niet zullen verminderen. Meer nog: de regering weet dat zélf ook en gaf het al toe, in het regeerakkoord en bij monde van Staatssecretaris voor armoedebestrijding Elke Sleurs.
Evita Willaert: "In het regeerakkoord staat letterlijk dat een eventuele verhoging van het aantal leeflooncliënten ? ten gevolge van nieuwe sociaal-economische hervormingen ? desgevallend zal leiden tot bijkomende compensatiemiddelen voor de OCMW's. Volgens staatssecretaris Sleurs gaat dit eerder over een 'verschuiving' dan over een toename van de armoede. Hoe cynisch kan je zijn? Meer mensen die bij het OCMW aan moeten kloppen wijst dus niet op een verhoging van de armoede, maar is voor deze regering een verschuiving in een tabelletje vol cijfers."
Het jaarrapport van OASeS formuleert een aantal conclusies, die zowat allemaal diametraal tegenover de keuzes van het nieuwe Federale en Vlaamse beleid staan. Willaert: "Een van de vaststellingen is dat de versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen gezinnen sneller in armoede duwt. De regering houdt echter vast aan die degressiviteit, en dat niet alleen, door een aantal recente maatregelen duwt ze o.a. werkzoekenden nog sneller en dieper de put in: voor maar liefst 1,6 miljoen mensen met een uitkering voorziet de regering een hogere belasting door een aanpassing van de fiscale bonus."
Ook op andere punten zit het jaarrapport op een totaal andere lijn dan onze regeringen. Hoewel het regeerakkoord een prioritaire aanpak van kinderarmoede belooft, wordt kinderopvang een pak duurder. OASeS noemt de toegankelijkheid van de kinderopvang letterlijk 'een pijnpunt'. Verder wijst OASES erop dat mensen in armoede dubbel zo veel te lijden hebben onder milieuvervuiling. Rond de aanpak hiervan zijn echter nauwelijks ambities, noch in Vlaanderen, noch op Federaal niveau, terug te vinden. Het rapport roept ook op om duurzaamheid en bestrijding van armoede hand in hand te laten gaan, door onder andere het bestrijden van energiearmoede via subsidies en projecten om huizen energiezuiniger te maken. De Vlaamse regering snoeit hier echter in.
Evita Willaert: "Wij weigeren ons neer te leggen bij het cynisme van de regering die armoede lijkt te beschouwen als een jammerlijke bijwerking van economische hervormingen. In beide regeerakkoorden worden weer allerlei nieuwe plannen voor armoedebestrijding aangekondigd. Maar wat voor zin heeft het om zo'n plannen te maken als de regeringen beslissingen nemen die de armoede zeker zullen doen toenemen? Voor Groen kan en moet het anders, en de bevindingen van het jaarrapport steunen ons in die overtuiging."
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter