
De een goednieuwsshow te worden. Maar uit onze analyse blijkt dat er op onze nationale feestdag helaas te weinig reden is om te feesten. Voor teveel landgenoten betekent de kracht van de verandering helaas de kracht van de achteruitgang.
Het rapport van Ecolo-Groen focust op jobs. Er worden jobs voorspeld, maar de prognoses van de Nationale Bank en het Planbureau blijken steeds een stuk optimistischer dan de realiteit. Er komen jobs bij, maar dat is in slechts heel kleine mate te danken aan de maatregelen van de regering. Meer nog: er komen minder banen bij dan de banengroei die verwacht werd zonder de beleidsvoorstellen van Michel 1. De werkzaamheidsgraad is zelfs gedaald sinds het aantreden van Michel 1. Daarmee bengelen we samen met Roemenië, Cyprus en Luxemburg, echt aan de staart van Europa, waar de gemiddelde werkzaamheidsgraad is gestegen sinds 2014. België heeft absoluut te weinig mensen aan het werk, en wordt in Europa stilaan het voorbeeld van hoe het niet moet.
Er zijn ook heel wat verliezers: een recordaantal mensen valt terug op een leefloon en het ziekte verzuim neemt toe. De werkloosheid daalt voornamelijk omdat Michel 1 werklozen een leefloon geeft, in plaats van een werkloosheidsuitkering, en niet omdat die mensen begeleid worden naar een nieuwe job. Dat is ook zichtbaar in het aantal niet-actieven: dat aantal stijgt, en opnieuw gaan we daarmee in tegen de Europese trend. Steeds meer mensen worden van de arbeidsmarkt uitgesloten, door een gebrek aan begeleiding. Even problematisch is de evolutie van het absenteïsme in België door ziekteverzuim. Langdurende afwezigheid is de afgelopen jaren toegenomen van 4,1% (2013) over 4,5% (2014) tot 4,9% (2015). Michel 1 slaagt er niet in die trend te keren, integendeel.
Ecolo-Groen ziet echter ook positieve signalen. Er komen veel nieuwe bedrijven bij, en er zijn nergens meer vacatures dan in ons land. In geen enkel ander Europees land zijn er meer openstaande banen dan in België. Een uitstekende opportuniteit voor de regering om bedrijven aan te sporen werklozen aan te werven op deze posities. Deze groeiende groep mensen activeren is immers duurzamer voor onze economie dan hen in de inactiviteit te duwen.
Niet alleen qua jobs is er weinig reden tot euforie. Ook de hoera-berichten rond fraude-inkomsten, ondernemerschap en koopkracht zijn misplaatst. En dan moet er nog een serieuze begrotingsinspanning gebeuren. We roepen de regering om die factuur niet opnieuw te leggen bij de middenklasse en bij mensen die het al moeilijk hebben.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter