
Evita Willaert: "Daar willen we met deze beslissing graag iets aan doen, zodat de financiële drempel voor die mensen om een maaltijd te eten in een sociaal restaurant lager wordt. Daarom verlagen we de prijs ook van €3,5 naar €3, en op woensdag, om meer gezinnen met kinderen aan te trekken, zelfs naar €2,5. Voor de meeste mensen is een halve euro nauwelijks iets, maar dat is niet zo voor de mensen die op het einde van hun budget nog veel maand over hebben."
Uit wetenschappelijk onderzoek rond de referentiebudgetten blijkt dat het gemiddelde dagbudget voor voedsel per persoon op €5 ligt, met een inschatting van €2,5 als gemiddelde voor de warme maaltijd. Een verdere algemene verlaging naar €2,5 zou nog betere deelnameresultaten kunnen opleveren voor de meest kwetsbare groep.
OCMW-voorzitter Coddens (sp.a) gaf mee dat dit nieuwe beleid en de opening van een nieuw sociaal restaurant ook voor een impuls moet zorgen in het aantal maaltijden dat jaarlijks geserveerd wordt. Er wordt een stijging verwacht van 137.000 maaltijden in 2016 naar 150.000 maaltijden in 2018.
"Het is belangrijk om binnen 6 maanden deze prijsverlaging en de andere maatregelen te evalueren. Want indien nodig kan er voor ons nog overwogen worden om het tarief niet alleen de woensdag maar op ook de andere dagen te laten zakken naar €2,5, als dat de drempel voor de meest kwetsbare mensen nog extra verlaagt zodat zij elke dag van een gezonde warme maaltijd kunnen genieten in een sociaal restaurant."
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter