
"Waarom zouden we het op de Internationale Vrouwendag eens niet hebben over de rechten van mannen?" Groen-politica Evita Willaert zorgde in De Kamer voor een doorbraak in het geboorteverlof (vaderschapsverlof) voor zelfstandigen. Ze hoopt dat de volgende regering nog veel meer zal doen op dat vlak. Want ook op de Internationale Vrouwendag moeten we beseffen dat beperkte rechten voor vaders vaak de ongelijkheid tussen man en vrouw in stand houden.
Vaders en meemoeders die willen thuisblijven voor hun kinderen, het zou anno 2019 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Mama’s, papa’s en vooral de kinderen, iedereen wordt er beter van. In Charlie Magazine vertelde een vader van drie kinderen hoe belangrijk twintig dagen geboorteverlof zijn om één van de belangrijkste relaties van je leven op te bouwen. En ook op de populaire blogwebsite ‘Vaderklap’ lees je alarmkreten van vaders die meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen. En terecht, want als een vader vanaf de geboorte genoeg tijd met zijn kind kan doorbrengen, zijn de voordelen enorm. Je creëert thuis en op de werkvloer meer gelijkheid en het heeft een positief effect op de gezondheid van zowel moeder als kind.
Hoe komt het dan dat we vaders maar 10 dagen 'vrijwillig' geboorteverlof geven en een moeder standaard 15 weken thuis blijft? En waarom moeten vaders dat verlof speciaal aanvragen en het risico lopen dat ze scheef bekeken worden op het werk, terwijl het bij vrouwen verplicht is? Niet echt een verrassing dat niet alle vaders er gebruik van maken en dat op die manier ook het traditionele patroon dat vrouwen meer zorgtaken op zich nemen in het huishouden, in stand gehouden wordt. Het ontnemen van dergelijke rechten voor mannen, staat de emancipatie van vrouwen vaak in de weg.
Ondertussen daalt België in de Global Gender Gap Index steeds dieper weg, van plaats 10 in 2014 naar plaats 31 in 2017. Vooral op vlak van gezondheidszorg,politieke invloed en de loonkloof voor gelijk werk zetten we blijkbaar jaarlijks stappen achteruit in plaats van vooruit.
Kijken we naar de Scandinavische landen, dan zien we dat het beter kan. IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland stralen bovenaan de lijst van de Gender GapIndex. Niet verrassend hebben zij ook op vlak van vader- en ouderschapsverlof een voorbeeldpositie. Daar zorgen o.a. een 'vaderquotum' - een hoeveelheid niet overdraagbaar verlof - en een hele grote flexibiliteit in hoe je dit verlof kan opnemen voor het succes. Maar ze hebben er ook een ruime uitkering voor mensen die dit ouderschapsverlof opnemen. Want dat het bedrag van de uitkering voldoende hoog ligt, is essentieel voor de toegankelijkheid van het systeem. Je kan het je wel inbeelden. Mensen met een minimumloon mogen dan vandaag wel het 'recht' hebben op ouderschapsverlof, maar als zij al maar nét toekomen, is verlof opnemen om tijd met je kinderen door te brengen in de praktijk geen optie. Voor Groen moet iedereen van dit recht kunnen gebruik maken, zonder dat ze zich daarmee extra financiële zorgen op de hals halen.
De Scandinavische landen bewijzen het. Het kan dus anders. Dat zelfstandigen sinds vorige maand recht hebben op 10 dagen geboorteverlof ('vaderschapsverlof') is een goede zaak, maar slechts een eerste stap. Geboorteverlof voor vaders en meemoeders moet voor Groen automatisch toegekend worden en ze moeten recht hebben op meer weken. Daarnaast moet de uitkering omhoog, zodat niemand om financiële redenen moet afzien van het recht om tijd door te brengen met hun pasgeboren zoon of dochter. Bovendien willen we elk gezin waar beide ouders hun 4 maanden ouderschapsverlof opnemen, een bonus van 3 maanden ouderschapsverlof geven. Het is een stimulans voor vaders om ook het volledige ouderschapsverlof op te nemen. Zo faciliteren we een betere verdeling van de zorgtaken én geven we vaders meer kans op quality time met hun kinderen.
We staan voor belangrijke verkiezingen. Bij Open VLD en CD&V sprongen Alexander De Croo en Wouter Beke op de barricades voor een beter geboorteverlof en een gelijke verdeling van de zorgtaken. Dat deden ze helaas enkel in woorden, niet in daden. Maar er is veel mogelijk met een andere regering. Een regering waar Groenen hun stempel kunnen drukken. Meer, beter en flexibeler ouderschaps- en geboorteverlof zorgt voor meer gelijkheid. In landen met een hogere gendergelijkheid zijn mensen in het algemeen gelukkiger. Mannen én vrouwen. Dat is de essentie van deze Internationale Vrouwendag. Beste collega-politici, geef vaders meer verlof en geef hen de kans om vanaf dag 1 hun deel van de zorgtaken op zich te nemen. Een dikke dankjewel van alle moeders.
Evita Willaert, Kamerlid Groen
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter