De combinatie van arbeid en gezin wordt eveneens moeilijker. Zo schaft de regering de uitkering af voor zogenaamd ongemotiveerd tijdskrediet. Maar 63 % van wie tijdskrediet gebruikt, is vrouw. Dit tijdskrediet telt ook niet meer mee voor het pensioen. Vrouwen die er toch gebruik van willen maken, zullen dus langer moeten werken of een lager pensioen hebben. Dit ongemotiveerd tijdskrediet wordt in 96% van de gevallen deeltijds opgenomen. Niet voor wereldreizen dus, maar wel om arbeid en gezin beter te kunnen combineren.
Hetzelfde geldt voor de flexibelere spreiding van de arbeidstijd over het hele jaar, die de werkgever mag eisen: het gaat onder meer over winkelpersoneel dat meer in piekperiodes moet werken, wat het ook al moeilijker maakt om het werk met het gezin te combineren. En dat is ook zo voor werklozen: zij moeten een job aanvaarden op 60 in plaats van 30 kilometer van huis. 'Het maakt dat men alweer veel moeilijker de kinderen van of naar de opvang kan brengen.'
En dan is er de afbouw van de landingsbanen. Tot nu toe kan iedereen vanaf 55 deeltijds gaan werken, en het inkomensverlies deels compenseren door een verhoogde uitkering. Maar de regering schaft de maatregel af: in de toekomst kan men enkel nog vanaf 60 in zo'n landingsbaan stappen. Vooral verplegenden en verzorgden maken daar gebruik van. Opnieuw vooral vrouwen dus.
Evita Willaert: "De mannenregering Michel I installeert niet alleen een glazen plafond in de wetstraat maar ook in de huiskamer. Willen we vermijden dat meer vrouwen in armoede worden geduwd moet de regering Michel structurele maatregelen nemen om de loonkloof te dichten en om het combinatiemodel voor vrouwen én mannen mogelijk te maken."
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter