Op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wordt echter gewezen op het feit dat de cijfers licht vertekend zijn. "Er is niet enkel het verschil per gewest, dat was er altijd al. Maar er zit ook nog een verschil in de cijfers voor de leeftijdsgroep van de oudere werknemers. Die zullen de komende jaren langer aan de slag blijven. Wat de werkzaamheidsgraad zal doen stijgen, zeker vanaf 2019", zegt woordvoerster Miet Deckers. Het is ook nog uitkijken naar de uiteindelijke impact van de taxshift, maar volgens studies van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank kunnen de verschillende maatregelen 45.000 tot 64.500 nettojobs opleveren tegen 2021. Ook de verlaging van de vennootschapsbelasting zou een positief effect moeten hebben op de tewerkstelling.
Groen-parlementslid Evita Willaert betwijfelt dat. "De werkzaamheidsgraad in België is nog steeds lager dan bij de start van de regering-Michel. Er zijn niet meer mensen aan het werk, ondanks de lagere loonkost."
Voor Willaert is het duidelijk dat de regering faalt: "De balans is negatief. Tegen alle logica in kiest de regering voor een lineaire lastenverlaging, terwijl een gerichte verlaging voor de laagste lonen veel doeltreffender en veel goedkoper is. Het beleid dat hier uitgewerkt wordt, zal de competitiviteit van de bedrijven versterken, maar biedt geen enkele garantie dat we eindelijk meer mensen aan het werk krijgen."
Bovendien zijn de bijgekomen jobs onvoldoende duurzaam, merkt Willaert op. "Er komen jobs bij, maar dat zijn vooral (flexi)jobs voor mensen die al een job hebben. De regering zou de lastenvermindering ook voorwaardelijk moeten maken, zodat bedrijven er effectief jobs mee creëren. Nu krijgen zij gewoon een blanco cheque."
Deze week debatteert de commissie sociale zaken over deze agendapunten.
(artikel verschenen in DM van 18/01/17
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter